A triptofán egy aminosav, így tehát megtalálható a fehérjékben. Már hosszan beszéltünk arról, hogy a triptofán fontos, hogy az új fehérjék előállításában, illetve más vegyületek hasznosulásához és létrejöttéhez is elengedhetetlen, például a niacinhoz és a szerotoninhoz. Bár a triptofán kiegészítők általában biztonságosak, azért néha jelentkezhetnek még akár súlyos mellékhatások is.
A triptofán mellékhatásai lehetnek a szédülés, az álmosság, az étvágytalanság, a fejfájás, a szájszárazság és az émelygés is. Ha triptofán kiegészítőket szednénk, akkor mindenképp érdemes őket kerülni, ha olyan tevékenységet végzünk, ami mentális éberséget követel meg. A szájszárazság ellen cukormentes cukorkával vagy rágóval védekezhetünk.
A túl sok triptofán további problémákat is okozhat. A triptofán túladagolás például egy ismert állapotot, az úgynevezett eosiniophilia-myalgia szindrómát okozhatja, amely egy súlyos izomfájdalommal, idegi fájdalommal, hajhullással, fáradtsággal, kiütéssel, száraz bőrrel és az immunsejtek pusztulásával jár együtt. A triptofán túladagolás okozhat szerotonin szindróma is, ami zavartságot, hallucinációkat, izomgörcsöket, járászavarokat, fokozott izzadást, lázat, szapora szívverést, bágyadtságot, hasmenést okozhat. Azonban a Mayo Clinic kimondja, hogy a napi dózist nem túllépve ezek a mellékhatások elkerülhetőek. Viszont fontos, hogy 8-12 grammnál ne szedjünk be többet, illetve, hogy azt is elosszuk 3-4 adagra.
A triptofán és egyéb kiegészítők egyik potenciális veszélyének azt tartjuk, hogy ezeket nem szabályozzák olyan szigorúan, mint a vényköteles gyógyszereket. Az 1990-as években a triptofánt az USA-ban betiltották egy időre, mivel nagyon sok embernél jelentkezett az eosionophilia a túlzott fogyasztás közbe. Azonban 1995-től újra engedélyezték, viszont már szigorúbban szabályozták és pontosabban meghatározták a megengedhető mennyiséget. Nagyon fontos azonban figyelni arra, hogy mindig megbízható gyártótól vásároljuk meg ezeket a kiegészítőket, illetve, hogy betartsuk a különféle ajánlásokat.
A Triphala por hozzájárulhat a normál emésztéshez. Három gyümölcs felhasználásából készül: amla, heritaki, bibhitaki.
Klasszikus béltisztító formula, évezredek óta használják a szervezet hatékony, mégis gyengéd méregtelenítésére.