A tested folyamatosan bontja le és építi fel a tápanyagokat, amelyeket különféle formákban képes használni. Ennek egyik példája a triptofán, aminek a szervezetnek nagy szüksége van több alapvető funkcióhoz. A triptofán jelen van több élelmiszerben, beleértve a tojást is. Tudva, hogy a triptofán milyen fontos a szervezetben, érdemes mindennap fogyasztani egy-két tojást.
A triptofán egy olyan aminosav, amit a test arra használ fel, hogy neurotranszmitterket készítsen, többek között melatonint és szerotonint. Ezek a neurotranszmitterek befolyásolják az agyunk sebességét, általuk érezzük nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak magunkat. A folyamat során ezenfelül nyugodtabbá és álmosabbá is válunk. Ezeket a hatásokat különösen meg lehet figyelni karácsonykor, amikor álmosak leszünk a pulyka elfogyasztása után. A pulyka ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz triptofánt.
A szervezet vas, riboflavin és B6-vitamin, valamint triptofán felhasználásával képes kis mennyiségben niacint is előállítani. A niacin B3-vitaminként is ismert, amire a szervezetnek nagy szüksége van a normális működéshez, többek között ez a vitamin segíti az emésztőrendszer, a bőr és az idegrendszer működését is. A niacin segít átalakítani a megevett élelmiszereket energiává. Ha nincs elég niacin a szervezetben, akkor emésztési problémákat, csökkent szellemi működést, illetve bőrgyulladásokat tapasztalhatunk meg. A tojás tehát fontos szerepet tölt be a niacin szintjének normalizálásában is.
A fehérjéket tartalmazó élelmiszerekben sok a triptofán. A tojás mellett tehát a húsok, a tejtermékek, a halak, a hüvelyesek és a zöldségek is jó forrásai a triptofánnal. Ha vegetáriánusok vagyunk, akkor érdemes sok mogyorót, tökmagot, szezámmagot, szóját, tofut fogyasztani a triptofán szintjének megemelésére. A vörös vese bab is jó forrása a triptofánnak, adagonként ugyanis 215 mg triptofánt tartalmaz, míg a mogyoró 340 mg-ot.
A Triphala por hozzájárulhat a normál emésztéshez. Három gyümölcs felhasználásából készül: amla, heritaki, bibhitaki.
Klasszikus béltisztító formula, évezredek óta használják a szervezet hatékony, mégis gyengéd méregtelenítésére.