A triptofán, a depresszió és a szorongás

Az egyik módja, hogy megbirkózunk a szorongással és a depresszióval az, ha olyan élelmiszereket eszünk, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak triptofánt, állítja a Mayo Clinic, mert a triptofán olyan anyag, ami a szerotonin elő anyaga. Az pedig köztudott, hogy a szerotonin egy olyan hormon, ami segít ellazulni, illetve javítani a hangulatot. A triptofánt be lehet venni a táplálkozás során, illetve kiegészítők formájában, mivel a szervezet nem képes előállítani ezt az esszenciális aminosavat.

vidamsag2

Triptofán és szerotonin

A triptofán tehát egy esszenciális aminosav, amelyet be lehet szeretni az élelmiszerek segítségével, illetve a diéta során. A szervezetben a triptofán 5-hidroxi-triptofánná vagy 5-HTP-vé alakul át, amelyet ezután melatoninná alakít át a szervezet, melyből szerotonin készül, illetve nagyon rossz hatásfokkal még egy kevés niacin is. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely megkönnyíti az agysejtek felé küldött kommunikációt. A triptofánban gazdag ételek fogyasztásával természetesen növelhetjük a szerotonin szintjét az agyban, ami pozitív hatással lehet nemcsak a hangulatra, illetve a szorongás leküzdésére, hanem az alvásra, az étvágyra, illetve a fájdalmak tolerálására is.

A triptofán és depresszió

Az antidepresszánsok segítenek enyhíteni a depressziót azáltal, hogy növelik az agyban a szerotonin mennyiségét és megakadályozzák annak kiürülését. A triptofán növelheti a szerotonin szintet természetesen. Linda Booji és munkatársai által végzett kutatás, amelyet 2005-ben a The British Journal of Psychiarty-ban publikáltak, megállapította, hogy az akut triptofán kimerülése után a depresszió és annak jellemző tünetei, mint a levertség és az étvágytalanság visszatérnek, éppen ezért a triptofán pótlása folyamatosan szükséges. A triptofán ugyanis véd a depressziós hangulat ellen. A nőknek több triptofánra van szükségük, mint a férfiaknak. Egy 1997-es kutatás megállapította ugyanis, hogy a férfiak 52 %-kal több szerotonintban termelnek az agyukban, mint a nők, ezért a férfiaknál kisebb esély van arra, hogy depresszióban szenvedjenek, mint a nők.

Triphala por

BioMenü Bio Triphala por125 g

BioMenü Bio Triphala por 125 g

A Triphala por hozzájárulhat a normál emésztéshez. Három gyümölcs felhasználásából készül: amla, heritaki, bibhitaki. 

Ár: 2595 Ft
Megnézem

Garuda Triphala GoodCare60db

Garuda Triphala GoodCare 60db

Klasszikus béltisztító formula, évezredek óta használják a szervezet hatékony, mégis gyengéd méregtelenítésére.

Ár: 4995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!