A szerotonin hatása a szervezetre

A szerotonin vagy kémiai nevén az 5-hidoxitriptamin egy neurotranszmitter, ami az agy tobozmirigyéből szabadul fel és úgy tűnik, hogy ez a vegyület a lehető legváltozatosabb funkciókért felel a szervezetben. A triptofán egy aminosav, ami megtalálható az ételekben és fontos építőeleme a szerotoninnal. A megfelelő alvás és bizonyos gyógyszerek is képesek emelni a szerotonin szintjét a szervezetben.

vidamsag

Hangulati és mentális hatásai

A szerotonint boldogsághormonnak is nevezik, mivel az mély hatással van a hangulatra. A magas szerotonin szint vidámságot, jó hangulatot eredményez és segít abban, hogy le tudjuk küzdeni a mindennapi stresszt. A depresszió során a szervezetben krónikusan alacsony lesz a szerotonin szintje. Más mentális rendellenességeket is okozhat a szerotonin hiánya, például szociális szorongást, rögeszmés-kényszeres rendellenességeket, anorexiát, bulimiát, különféle fóbiákat, bipoláris rendellenességeket, illetve a test eltorzulását.

Gyomor és az emésztőrendszer

A Bristol Egyetem kutatói kimondják, hogy a szerotonin a gyomor- és bélrendszeren keresztül utazik, így ezen szervek működését is nagymértékben befolyásolja. A gyomrot borító sejtekben szerotonin szabadul fel a táplálékfelvételre válaszul, amelyek csökkentik annak fájdalmát, ahogyan az élelmiszer áthalad a tápcsatornán. A szerotonin tehát csökkentheti az irritábilis bél szindróma. Azt viszont fontos tudni, hogy a magas szerotonin szint a gyomor-bél traktusban hasmenést okozhat, míg a székrekedést általában az alacsony szerotonin szint okozza.

Az alvási ciklus szabályozása

A szerotonin fontos szabályzója az alvási ciklusnak is, a vegyület emelkedése és csökkenése befolyásolja az alvást és az ébrenlétet. A melatoninnal együtt a szerotonin szabályozza a cirkadián ritmusokat,. A szerotonin szintje legalacsonyabb szinten van a mély alvásban, illetve legmagasabban, amikor napközben teljesen ébernek érezzük magunkat. A szerotonin összefüggésben van az álmokkal is. A szerotonin helytelen működése a kisbabáknál potenciális tényező lehet a hirtelen csecsemőhalál szindróma kialakulásában, ami egy olyan probléma, amely során a csecsemőknél alacsony a neurotranszmitterek száma.

Triphala por

BioMenü Bio Triphala por125 g

BioMenü Bio Triphala por 125 g

A Triphala por hozzájárulhat a normál emésztéshez. Három gyümölcs felhasználásából készül: amla, heritaki, bibhitaki. 

Ár: 2595 Ft
Megnézem

Garuda Triphala GoodCare60db

Garuda Triphala GoodCare 60db

Klasszikus béltisztító formula, évezredek óta használják a szervezet hatékony, mégis gyengéd méregtelenítésére.

Ár: 4995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!